Utjecaj zdravstvenog obrazovanja u zajednici na upravljanje primarnom zdravstvenom zaštitom u nigerijskoj populaciji

Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.24141/1/3/2/6

Ibrahim Garba ; Odjel zdravstvene njege, Sveučilišna bolnica Abubakar Tafawa Balewa, Bauchi, Nigerija
Ali Umar ; Odjel zdravstvene njege, Sveučilišna bolnica Abubakar Tafawa Balewa, Bauchi, Nigerija
Gloria Musa ; Odjel zdravstvene njege, Sveučilišna bolnica Abubakar Tafawa Balewa, Bauchi, Nigerija
Joseph Dlama ; Odjel radiologije, Sveučilišna bolnica Abubakar Tafawa Balewa, Bauchi, Nigerija

Puni tekst: engleski, pdf (1 MB)

Sažetak
Uvod: Primarna zdravstvena zaštita (PHC) temelji se na praktičnim, znanstveno dokazanim i društveno prihvatljivim metodama koje su univerzalno dostupne pojedincima i obiteljima u zajednici.
Cilj: Odrediti utjecaj zdravstvenog obrazovanja u zajednici (CBHED) u sklopu provedbe programa PHC-a u saveznoj državi Bauchi, Nigerija.
Metodologija: Provedeno je transverzalno anketno istraživanje. Istraženo je 20 razvojnih područja, a u svakom od tih područja nalazi se jedan centar za PHC. Istraživanje se provodilo u dvije skupine: anketirani su pružatelji usluge (zdravstveni radnici) i domaćinstva
(članovi zajednice). Podijeljeno je 317 upitnika, a vraćeno
ih je 312. Upitnik se sastojao od 25 pitanja podijeljenih u tri dijela: demografski podaci, razina sudjelovanja i prihvaćanje. Podaci su analizirani uporabom programa Statistical Package for the Social Sciences, verzija 21.0. Hi-kvadrat test primijenjen je za određivanje povezanosti između razine obrazovanja i prihvaćanja zdravstvenog obrazovanja u zajednici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti uz p < 0,05.
Rezultati: Ispitano je 136 (43,6 %) muškaraca i 176 (56,4 %) žena. Većina ispitanika u dobnom je rasponu od 25 do 41 godine, n = 181 (58,0 %). Nema povezanosti između dobi sudionika istraživanja i njihove razine sudjelovanja u zdravstvenom obrazovanju u zajednici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (P < 0,005). Nema povezanosti između izvora informacija i sudjelovanja u PHCu (p < 0,05). Nema povezanosti između dobi sudionika istraživanja i njihove razine sudjelovanja u zdravstvenom obrazovanju u zajednici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.
Zaključak: Potreban je prošireni pristup CBHED-a na druge zdravstvene usluge koji bi bio usmjeren na provedbu na razini zajednice.

Ključne riječi
zdravljezajednicaobrazovanjezdravstvena zaštitazdravstveni radnici